fbpx

20 Δεκεμβρίου Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης. Μια μέρα η οποία καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2005 θεωρώντας πως η αλληλεγγύη είναι μια από τις θεμελιώδεις και παγκόσμιε αξίες που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις των ανθρώπων τον 21ο αιώνα. Η αλήθεια είναι πως η αλληλεγγύη είναι εξίσου σημαντική όσον αφορά την ψυχική ευημερία των ανθρώπων αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Είναι μια από τις αξίες που χρειάζεται να έχει ο άνθρωπος ζώντας σε κοινωνίες. Είναι μια αξία η οποία προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά πως σε δύσκολες στιγμές μπορείς να βασιστείς στον διπλανό σου, στον γείτονα σου και στην κοινωνία. Στην Ελλάδα η αξία της αλληλεγγύης είναι ψηλά στις αξίες τις οποίες έχουν οι άνθρωποι και αυτό το βλέπουμε από την συνοχή που έχει η κοινωνία και τον τρόπο που συμβάλουν όλοι στο να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. Σε προηγούμενο άρθρο έγινε αναφορά το πως η ευγνωμοσύνη επιδρά θετικά στην ψυχολογική μας κατάσταση. Παρακάτω θα αναφερθούμε στους τομείς που επιδρά θετικά η αλληλεγγύη.

  1. Βιώνουμε ασφάλεια

Το να βιώνουμε το αίσθημα της ασφάλειας στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην ολοένα και περισσότερο απαιτητική καθημερινότητα. Έχει αποδειχτεί πως οι κοινωνίες οι οποίες έχουν ως αξία την αλληλεγγύη συμβάλουν στο να παρέχουν βοήθεια στα ευάλωτα μέλη της και ως αποτέλεσμα αυτού το σύνολο της κοινωνίας να εξελίσσεται ταυτόχρονα. Το να γνωρίζεις πως μπορείς να βασιστείς στην κοινωνία σου δίνει την δυνατότητα να βγεις από την ζώνη άνεσης και να δοκιμάσεις νέα πράγματα.

  1. Ενισχύεται η συλλογικότητα έναντι του ατομικισμού

Ως άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα εκ φύσεως. Μέσω της αλληλεγγύης ενισχύεται η συλλογικότητα και η αίσθηση του ανήκει.  Ενισχύοντας την συλλογικότητα συμβάλουμε στο να υπάρχει ενσυναίσθηση και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Μαθαίνουμε κατά αυτόν τον τρόπο να εργαζόμαστε σε μια ομάδα ατόμων λειτουργικά χωρίς έντονες προστριβές και διαμάχες.

  1. Ικανοποίηση από την ζωή

Έρευνες που έχουν διεξαχθεί από την σύγχρονη ψυχολογία δείχνουν πως τα άτομα τα οποία έχουν υψηλά την αξία της αλληλεγγύης και νοιάζονται για τον συνάνθρωπο με αλτρουιστικό τρόπο έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την ζωή. Βιώνουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και στο σύνολο η ζωή τους έχει καλύτερη ποιότητα. Αυτό συμβαίνει διότι μια από τις ψυχολογικές ανάγκες που χρειάζεται να καλύψει ο άνθρωπος είναι αυτή της συνεισφοράς. Η ανάγκη της συνεισφοράς είναι μια πνευματική ανάγκη του ανθρώπου και εφόσον καλύπτεται με υγιή τρόπο όπως ο εθελοντισμός κάνει τον άνθρωπο να βιώνει αισθήματα πληρότητας και θετικά συναισθήματα.

  1. Καλύτερη ψυχική υγεία στο σύνολο

Το να έχουμε αλτρουιστικά χαρακτηριστικά στον χαρακτήρα μας συμβάλει στο να βιώνουμε περισσότερα θετικά συναισθήματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι νευροδιαβιβαστές της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης να έχουν μια αλληλεπίδραση που συμβάλει στο να αισθανόμαστε ευτυχής , να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ύπνου, μειωμένα επίπεδα άγχους και καλύτερη μνήμη.  

Γίνεται αντιληπτό πως η αλληλεγγύη ως αξία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία και την εξέλιξη των κοινωνιών. Όσοι άνθρωποι έχουν αλτρουιστικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα τους και προσφέρουν εθελοντισμό τείνουν να είναι περισσότερο υγιής τόσο ψυχικά αλλά και σωματικά. Για τον λόγο αυτό πληθώρα ερευνών της σύγχρονης ψυχολογίας αναφέρει πως η αλληλεγγύη είναι καλό να διδάσκεται στα παιδιά από μικρή ηλικία. Διότι κατά αυτόν τον τρόπο δεν θα τους είναι κάτι άγνωστο στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους. Θα μπορούν να συνεργάζονται σε ομάδες και σίγουρα θα η μάθηση θα είναι ευκολότερη. Μην ξεχνάμε πως τα παιδιά μέχρι κάποια ηλικία μιμούνται συμπεριφορές και καταστάσεις που βλέπουν στον περίγυρο τους. Με υπομονή και κατανόηση μέσα από ιστορίες και παιχνίδια μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας την αξία της αλληλεγγύης και πόσο σημαντική είναι για την κοινωνία μας αλλά και για τον καθένα μας ξεχωριστά. Κλείνοντας μέσα από ένα απόφθεγμα ας διαχωρίσουμε την έννοια της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης.

Η φιλανθρωπία είναι ταπεινωτική επειδή ασκείται κάθετα και από ψηλά. η αλληλεγγύη είναι οριζόντια και σημαίνει αμοιβαίος σεβασμός “

-Eduardo Galeano-