Άγχος και ύπνος μια αμφίδρομη σχέση που μπορεί να σε επηρεάσει και αντίστροφα. Γιατί μέχρι τώρα πιστεύαμε πως το άγχος μπορεί να προκαλέσει αϋπνία αλλά να τα νέα δεδομένα μας δείχνουν πως η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να ενισχύσει τα συμπτώματα άγχους που αισθάνεσαι. Στην ουσία μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο που το άγχος δεν σε αφήνει να κοιμηθείς, αυτή η κατάσταση της αϋπνίας επιδεινώνει το άγχος που αισθάνεσαι και στην συνέχεια έχεις χειρότερη ποιότητα ύπνου. Γίνεται άμεσα αντιληπτό πως είναι αλληλένδετες έννοιες με αρνητική συνέπεια τόσο σωματικά αλλά και ψυχικά.
Ο ύπνος είναι σημαντικός παράγοντας για την άριστη λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος. Η επιστήμη υποστηρίζει πως για να μπορέσει ο εγκέφαλος να ξεκουραστεί και να έχει την κατάλληλη ενέργεια να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις της ημέρας χρειάζεται να κοιμάσαι 7 με 9 ώρες χωρίς κάποια διακοπή. Κατά αυτόν τον τρόπο ενισχύεις σημαντικά την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Όταν βιώνεις έντονο άγχος πριν πας για ύπνο το βράδυ αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση στα επίπεδα της κορτιζόλης η οποία επηρεάζει άμεσα την φάση του ύπνου REM και κατά αυτόν τον τρόπο ο ύπνος σου δεν είναι απόλυτα ξεκούραστος. Εάν αυτός ο φαύλος κύκλος συνεχίζει να υπάρχει για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να φτάσεις και στα πρώτα στάδια της κατάθλιψης και να βιώσεις τα πρώτα συμπτώματα.
Επειδή ο ύπνος προάγει την καλή ψυχική σου υγεία και είναι σημαντικός όσον αφορά την άρτια λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος είναι σημαντικό να λύσεις το θέμα της κακής ποιότητας ύπνου άμεσα. Παρακάτω θα δείξουμε μερικές λύσεις σε αυτό το τόσο μείζων και σημαντικό θέμα. Αξίζει να τονιστεί πως δεν μπορείτε να απαλλαγείτε πλήρως από το άγχος. Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τι είναι το άγχος πριν προχωρήσετε παρακάτω.
- Κλείστε όλες τις οθόνες 1 ώρα πριν κοιμηθείτε
Έχει αποδειχτεί πως η υπερβολική έκθεση σε οθόνες επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του ύπνου. Μελέτες έχουν δείξει πως το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες επιδρά αρνητικά στην παραγωγή μελατονίνης που είναι υπεύθυνη για τον ύπνο. Επειδή το φως είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που ρυθμίζει τον κιρκαδιανό ρυθμό όταν είσαι πάνω από μια οθόνη δίνεις εντολή στο σώμα σου πως δεν είναι ακόμα η ώρα για ύπνο.
- Ντυθείτε ζεστά πριν πάτε για ύπνο
Τα ρούχα που σας κρατούν ζεστά το βράδυ χαλαρώνουν το σώμα σας και αποβάλλουν το άγχος. Είναι αποδεδειγμένο πως όταν το σώμα μας κρυώνει και ειδικά τα άκρα αισθανόμαστε περισσότερο άγχος και αυτό σίγουρα δεν σε αφήνει να κοιμηθείς. Την επόμενη φορά λοιπόν φρόντισε έστω τα άκρα σου να είναι ζεστά πριν πας για ύπνο.
- Διαχειρίσου τις καταστάσεις που σου προκαλούν άγχος
Έχουμε αναφέρει πως το άγχος δεν μπορείς να το αποβάλλεις. Μπορείς όμως να το διαχειριστείς. Μπορείς να ελέγχεις ποιες είναι οι καταστάσεις που σου προκαλούν άγχος και να τις αλλάξεις. Οι σκέψεις αυτές να γίνονται πολύ πριν πας για ύπνο για να μην σε ταλαιπωρούν όταν θα έχεις μπει στην διαδικασία να πας για ύπνο.
- Θέσπισε μια ρουτίνα ύπνου
Ο εγκέφαλος σου λατρεύει τις καταστάσεις ρουτίνας διότι δεν είναι αναγκασμένος να ξοδεύει πολύ ενέργεια. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να θέσεις μια υγιής ρουτίνα ύπνου. Από τι ώρα θα πας για ύπνο κάθε μέρα μέχρι και τις διαδικασίες που θα ακολουθείς πριν πας για ύπνο και αφού ξυπνήσεις. Μια υγιής ρουτίνα αποδεδειγμένα συμβάλει στην σωστή διαχείριση του άγχους. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την ρουτίνα ΕΔΩ.
Η καλή ποιότητα ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τα συμπτώματα του άγχους αλλά ολιστικά όλη την ζωή σου. Από αρκετούς επιστήμονες θεωρείτε ως ένα φυσικό φάρμακο και όχι άδικα για πολλά προβλήματα υγείας όπως η αρτηριακή πίεση, τα καρδιακά εμφράγματα, το σάκχαρο, ο διαβήτης και τέλος το Αλτσχάιμερ. Σίγουρα μπορεί να αισθάνεσαι πως είναι δύσκολο να εφαρμόσεις τις λύσεις που προτείνουμε. Μην ξεχνάς όμως πως δεν ανέφικτα και σίγουρα αν τα εφαρμόσεις θα δεις μεγάλη αλλαγή στην ζωή σου.
Εάν δυσκολεύεσαι να θέσεις σε πράξη τις λύσεις παραμένουμε εδώ για να σε βοηθήσουμε σε αυτό το ταξίδι που θέλεις να κάνεις.
Μπορείς να κλείσεις άμεσα μια ΔΩΡΕΑΝ πρώτη συνεδρία ΕΔΩ