fbpx

Δείχνει δύναμη το να ζητάς βοήθεια. Είναι μια δεξιότητα που χρειάζεται να καλλιεργήσεις στην ζωή σου για να είσαι ψυχικά και σωματικά υγιής. Γιατί όταν ζητάς βοήθεια είσαι σε θέση να αντιληφθείς καλύτερα το που είσαι και που θέλεις να φτάσεις. Δεν εθελοτυφλείς για όσα μπορείς να καταφέρεις και εστιάζεις στην λύση και όχι στην πρόκληση που έχεις να αντιμετωπίσεις. Παρόλο που για πολλούς ανθρώπους είναι αδιανόητο να μπουν στην διαδικασία να ζητήσουν βοήθεια η δεξιότητα αυτή είναι απαραίτητο στοιχείο των ανθρωπίνων σχέσεων. Είμαστε κοινωνικά όντα και βασική προϋπόθεση της αρμονικής μας συνύπαρξης με τους άλλους είναι να μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτούς όταν δεν μπορούμε να φέρουμε εις πέρας μια κατάσταση μόνοι μας. Οι άνθρωποι που έχουν κατανοήσει την σημασία του να ζητάς βοήθεια έχουν τα εξής χαρακτηριστικά.

Αναγνωρίζουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους

Είναι σε θέση να γνωρίζουν τις δυνατότητες που έχουν και αυτό είναι ένα πρώτο σημάδι αυτογνωσίας. Κατά αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξελίσσουν και να ανακαλύπτουν περισσότερα για τον εαυτό τους. Βελτιώνουν τα δυνατά σημεία τους για να είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια όταν την χρειαστεί κάποιος άλλος. Λειτουργούν στην ζωή τους με γνώμονα την γνώση και όχι τον φόβο. Διαλέγουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και όχι να αντιδράσουν.

Θέλουν να εξελιχθούν και να δημιουργήσουν

Ζητώντας βοήθεια βάζουν την αυτοφροντίδα  ως προτεραιότητα στην ζωή τους. Δεν θέλουν να ξοδέψουν ενέργεια και χρόνο σε μια κατάσταση που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους και θα τους δημιουργήσει έντονα προβλήματα σε άλλους τομείς. Επιζητούν να εξελίσσονται και να δημιουργούν και με την βοήθεια των άλλων είναι σε θέση να βγουν από την αδράνεια και την αναβλητικότητα για να κάνουν το πρώτο βήμα.

Κατανοούν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία

Οι άνθρωποι που ζητάνε βοήθεια έχουν επίγνωση πόσο σημαντική είναι η συνεργασία στην ζωή μας. Θεωρούμαστε κοινωνικά όντα όπως έχει αναφερθεί στην αρχή του άρθρου. Μέσα από τις συνεργασίες καταφέρνουμε περισσότερα συγκριτικά με την ατομική δράση. Η συνεργασία σε όλους τους τομείς είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε. Οι διαφορετικές απόψεις και δυνατότητες είναι αυτές που προάγουν την γνώση και τα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που ζητάνε βοήθεια έχουν επίγνωση πόσο σημαντική είναι η συνεργασία στην ζωή μας.

Γίνεται άμεσα αντιληπτό πως το να ζητάς βοήθεια είναι μια αρετή. Ένα χαρακτηριστικό που χρειάζεται να έχεις στην ζωή σου εάν θέλεις να είσαι ψυχικά και σωματικά υγιής και να πετυχαίνεις τους στόχους που θέτεις. Γιατί η αλήθεια είναι πως είναι αδιανόητο να μπορέσουμε μόνοι μας να είμαστε εξίσου καλοί σε όλους τους τομείς της ζωής μας δίχως την ύπαρξη της βοήθειας. Συνήθως δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε να κατανοήσουμε τα οφέλη που προκύπτουν και για αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η κοινωνία και το συναίσθημα του φόβου. Παρακάτω θα αναφερθούν αναλυτικά τρεις λόγοι που αναβάλεις να ζητήσεις βοήθεια και επωμίζεσαι την επίπτωση της επιλογής σου αυτής.

Κυριαρχεί ο φόβος

Ο φόβος της απόρριψης είναι ο συχνότερος φόβος που σε αποτρέπει από το να επιζητήσεις βοήθεια. Φοβάσαι την απάντηση που θα λάβεις και συνήθως δημιουργείς στο μυαλό σου το χειρότερο δυνατό σενάριο το οποίο στην συνέχεια το πιστεύεις. Φοβάσαι επίσης μήπως αυτή σου την επιλογή οι άλλοι την χρησιμοποιήσουν εναντίων σου. Το συναίσθημα του φόβου σε παραλύει και δεν μπαίνεις σε δράση για να ζητήσεις βοήθεια. Η αλήθεια είναι πως ο φόβος είναι κακός σύμβουλος όταν δεν μπορείς να τον διαχειριστείς και επιδεινώνει την ψυχική σου υγεία.

Έλλειψη ελέγχου

Έχεις την πεποίθηση πως ζητώντας βοήθεια παραδίδεις τον έλεγχο μιας κατάστασης σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Το να μην έχεις εσύ τον έλεγχο σου δημιουργεί έντονο άγχος πολύ πριν προβείς στην διαδικασία να ζητήσεις βοήθεια. Δεν θέλεις κάποιος άλλος να καθορίζει τις καταστάσεις της ζωής σου και θεωρείς πως έχεις τις δεξιότητες να αντιμετωπίσεις μόνος σου την πρόκληση ώστε να μην χάσεις τον έλεγχο. Η αλήθεια είναι πως όταν κάποιος σου προσφέρει βοήθεια δεν έχει σκοπό να το εκμεταλλευτεί και να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης προς όφελος του. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όσοι προσφέρουν βοήθεια το κάνουν χωρίς κανένα προσωπικό όφελος.

Δείχνει αδυναμία

Θεωρείς πως αν ζητήσεις βοήθεια δείχνει μια αδυναμία από μέρους σου που δεν κατάφερες να το φέρεις εις πέρας μόνος σου. Θεωρείς πως μόνο οι ανήμποροι είναι αυτοί που ζητάνε βοήθεια και συνεχώς αναβάλεις να βάλεις τον εαυτό σου στην διαδικασία αυτή. Παρόλο που η κοινωνία έχει καταφέρει να σου δημιουργήσει αυτήν την πεποίθηση η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Διότι το να ζητάς βοήθεια δείχνει δύναμη και όχι αδυναμία. Είναι μια πράξη που δείχνει την διάθεση σου για ομαδικότητα και πως εμπιστεύεσαι τους άλλους.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν τις αρνητικές ερμηνείες που μπορεί να έχεις. Ερμηνείες που η κοινωνία με κάθε τρόπο θέλει να ενστερνιστείς καλλιεργώντας τον ατομικισμό. Μια κατάσταση η οποία θα σε δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό στην ζωή σου και οι επιπτώσεις από την επιλογή σου το να μην ζητάς βοήθεια θα είναι μόνιμα αρνητικές. Εάν θέλεις να αλλάξεις τις πεποιθήσεις αυτές που λειτουργούν περιοριστικά θα χρειαστεί να δεις τι κρύβεται από πίσω και δεν μπορείς να ζητήσεις βοήθεια. Γιατί αυτό που βλέπεις είναι η κορυφή από το παγόβουνο που φαίνεται. Από κάτω υπάρχουν πολλοί παράγοντες και συναισθήματα που πυροδοτούν αυτήν σου την πεποίθηση.

Είμαστε δίπλα σου να σου προσφέρουμε την βοήθεια που χρειάζεσαι για να ανακαλύψεις πως χτίστηκε αυτή η πεποίθηση. Μπορείς να καλέσεις στο 2314 054 306 για να το δούμε μαζί σε μια ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ή μπορείς να κλείσεις άμεσα το ραντεβού σου ΕΔΩ. Μπορείς να μάθεις περισσότερα  για θέματα ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης ακολουθώντας μας στο Facebook, TikTok και Instagram.