fbpx

Γιατί μας είναι δύσκολο να κάνουμε νέους φίλους; Γιατί μετά από κάποια ηλικία δεν χτίζουμε εύκολα νέες φιλίες οι οποίες θα κρατάνε σε βάθος στον χρόνο; Βλέποντας τον κόσμο έξω αυτά είναι 2 ερωτήματα τα οποία έχει ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων. Μεγαλώνουμε, κάνουμε οικογένεια, παιδιά και όσο περνάει ο χρόνος τόσο λιγότερους φίλους έχουμε και μας είναι και δυσκολότερο να αποκτήσουμε νέους. Αναπολούμε τις παιδικές στιγμές που μας ήταν τόσο εύκολο να έχουμε συνεχώς γύρω μας φίλους και με μια απλή ερώτηση το άλλο άτομο γινόταν φίλος μας. Η μαγική ερώτηση << Θες να γίνουμε φίλοι; >> σχεδόν πάντα είχε θετική απάντηση.

Στην ενήλικη ζωή όμως αλλάζει η νοοτροπία μας και ξεκινάμε να αποκτάμε θέματα εμπιστοσύνης προς τους άλλους ανθρώπους. Έχουμε περισσότερη αυτογνωσία από τα παιδιά και αυτομάτως αυτό μας κάνει να φοβόμαστε μην πληγωθούμε ή απορριφθούμε. Ας δούμε μαζί μερικούς λόγους που δεν κάνουμε εύκολα νέους φίλους στην ενήλικη ζωή και τι σημαίνει τελικά η φιλία.

Χρόνος

Ο περισσότερο σημαντικός λόγος είναι ο χρόνος. Έχεις να εργαστείς, να περάσεις χρόνο με την οικογένεια σου και να δημιουργήσεις. Θεωρείς πως ο χρόνος σου είναι ήδη πιεσμένος και δεν μπορείς να διαθέσεις χρόνο από τον χρόνο σου για να ξεκινήσεις να αποκτάς νέες φιλίες. Για να μπορέσουμε να θεωρήσουμε ένα άτομο κοντινό μας φίλο οι έρευνες υποστηρίζουν πως χρειάζονται πάνω από 200 ώρες ποιοτικού χρόνου. Αν το δούμε με απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει πως θα χρειαστείς να επενδύσεις 2 ώρες την εβδομάδα για 2 χρόνια σε αυτήν την νέα φιλική σχέση. Είναι μια επένδυση που δεν μπορείς να δεις τα οφέλη της άμεσα για αυτό και πολλές φορές δεν την προχωράς.

Εμπιστοσύνη

Έχεις περισσότερη αυτογνωσία αναφορικά με τα παιδικά σου χρόνια. Αυτό σε κάνει να έχεις λιγότερη εμπιστοσύνη προς τους άλλους ανθρώπους. Φοβάσαι έντονα μην δεχτείς απόρριψη από το άλλο άτομο και δεν θέλεις να διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία προκύπτουν από αυτήν την απόρριψη. Αυτή η καχυποψία δεν σε αφήνει να εστιάσεις στα κοινά ενδιαφέροντα που μπορεί να έχεις με άλλους ανθρώπους και σε κάνει να πιστεύεις πως μόνος σου μπορείς να είσαι καλύτερα.

Social Media/Σύγχρονος τρόπος ζωής

Τα Social Media και ο σύγχρονος τρόπος ζωής σου δίνουν λανθασμένες προσδοκίες αναφορικά με το τι να περιμένεις από μια φιλία. Πιστεύεις όσα βλέπεις σε φωτογραφίες και σειρές όπως τα Φιλαράκια και δημιουργείς προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κατά αυτόν τον τρόπο ξεχνάς πως κάθε σχέση είναι μοναδική. Ξεχνάς τα οφέλη που έχουν οι πραγματικές φιλίες και εστιάζεις στο να βρεις τις φιλίες εκείνες που παρουσιάζονται ως ονειρικές. Η αλήθεια όμως είναι πως οι φιλίες είναι και αυτές σχέσεις και γνωρίζεις πολύ καλά πως όλες οι σχέσεις έχουν τα σκαμπανεβάσματα τους και δεν γίνεται μονίμως να είναι ευτυχισμένες.

Εάν πιστεύεις πως δεν χρειάζεται να έχεις φίλους γύρω σου τότε δυστυχώς η πεποίθηση σου αυτή δεν θα σε αφήσει να εξελιχθείς και να είσαι ευτυχισμένος. Οι κοινωνικές μας συναναστροφές ευθύνονται για το 70% της συνολικής μας ευτυχίας. Μην ξεχνάς πως είμαστε από την φύση μας κοινωνικά όντα και σε κάθε στάδιο της ζωής μας επιζητούμε την ανθρώπινη συναναστροφή. Οι φίλοι στην ενήλικη ζωή είναι η οικογένεια που εσύ θα διαλέξεις και θα είναι δίπλα σου στις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις. Θα σε γεμίζουν με θετικά συναισθήματα και θα σου δώσουν το χέρι τους όταν πέσεις. Οι φίλοι μαγικά θα σου τονώσουν την αυτοπεποίθηση και θα σε κάνουν να δεις και την θετική πλευρά της ζωής. Ξεκίνα σήμερα να επιζητάς την φιλία και βρες άτομα τα οποία θα σου δώσουν αξία στην ζωή σου. Ξεκίνα σήμερα να επενδύεις 2 ώρες την εβδομάδα για να έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις σε 2 χρόνια.

Κάνε σήμερα την προκλητική αρχή και κάνε νέους φίλους για να έχεις αύριο όσα θέλεις. Εάν πιστεύεις πως η επικοινωνία σου δεν σε αφήνει να κάνεις εύκολα νέους φίλους και αυτό είναι μακροχρόνιο ή έχεις θέματα εμπιστοσύνης θα χρειαστεί η συμβολή από έναν ειδικό ψυχική υγείας. Μην ξεχνάς πως σε αυτό κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος. Μπορείς να καλέσεις στο 2314 054 306 για να κλείσεις άμεσα μια συνεδρία δίχως οικονομική επιβάρυνση ή να κλείσεις ραντεβού μέσα από το site μας ΕΔΩ.  Μπορείς να μάθεις περισσότερα  για θέματα ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης ακολουθώντας μας στο Facebook, TikTok και Instagram.