fbpx

Γιατί παραμένουμε σε μια τοξική σχέση; Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν μπορούμε να φύγουμε; Τι είναι αυτό που μας κάνει να γυρνάμε πίσω σε έναν σύντροφο ή μια δουλειά που έχει μέσα τοξικότητα; Αυτές είναι μερικές ερωτήσεις που ακούω από ανθρώπους που βιώνουν μια τοξική σχέση και δεν γνωρίζουν ακόμα το γιατί δεν αποχωρούν. Δεν έχουν κατανοήσει σε βάθος ποιες είναι οι αιτίες αυτές που δεν τους αφήνουν να κάνουν το επόμενο βήμα.

Η αλήθεια είναι πως μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων έχει βρεθεί έστω και μια φορά σε αυτήν την κατάσταση. Δεν είναι απαραίτητο η τοξική σχέση να είναι ερωτική. Τοξικότητα μπορούμε να βρούμε σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Στο παράδειγμα αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι εργασιακές, οι οικογενειακές αλλά και οι φιλικές. Γιατί θα χρειαστεί να αναρωτηθείς ποια είναι τελικά η διαφορά ανάμεσα σε μια τοξική επαγγελματική σχέση με μια ερωτική; Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχουν διαφορές γιατί και στις 2 αυτές καταστάσεις βιώνεις μόνιμα αρνητικά συναισθήματα και αν αυτό διαρκεί σε βάθος στον χρόνο υπάρχει περίπτωση να εμφανίσεις τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης.

Γιατί όμως τελικά δεν είναι εύκολο να βγούμε από μια τοξική σχέση ενώ έχουμε αναγνωρίσει πως μας καταστρέφει αργά και βασανιστικά; Για αυτήν την κατάσταση υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι. Μερικοί από αυτούς είναι οι παρακάτω:

Μοναξιά

Έχεις τον φόβο πως με τον τερματισμό αυτής της σχέσης θα παραμείνεις μόνος. Αυτό σε συνδυασμό με την χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν σε αφήνει να κάνεις το επόμενο βήμα προς την εξέλιξη σου. Φοβάσαι πως δεν υπάρχει στατιστικά καμία πιθανότητα να βρεις μια καλύτερη σχέση από αυτήν που βιώνεις και αυτό σε κάνει να ωραιοποιείς τις τοξικές καταστάσεις.

Επένδυση

Έχεις επενδύσει πολλά στην σχέση μέσα είτε χρονικά είτε συναισθηματικά και η ιδέα να αφήσεις αυτήν την <<επένδυση>> σε τρομάζει και σε φοβίζει. Δεν θέλεις να ξεκινήσεις να επενδύεις εκ νέου σε μια άλλη σχέση και βρίσκεις νέους τρόπους ώστε να μπορέσεις να λαμβάνεις κάτι από την τωρινή σου σχέση. Αυτό όμως σε βάθος χρόνου σε κάνει συναισθηματικό ζητιάνο.

Ελπίδα

Έχεις την ελπίδα πως μπορείς να αλλάξεις την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μέσα σε αυτήν την σχέση. Πολλές φορές μάλιστα κατηγορείς εσένα για την τοξικότητα που λαμβάνεις και θεωρείς τον εαυτό σου υπεύθυνο ώστε να βρεθεί η λύση. Πιστεύοντας όμως πως η όλη κατάσταση θα αλλάξει στο τέλος θα καταλήξεις με απογοήτευση γιατί κανείς δεν αλλάζει εάν δεν το θέλει πραγματικά. Δεν έχεις την δύναμη να αλλάξεις την ζωή των άλλων ανθρώπων εάν οι ίδιοι δεν στο επιτρέψουν.

Απώλεια ταυτότητας

Έχεις χάσει μέσα σε αυτήν την τοξική σχέση την πραγματική σου ταυτότητα και δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου έξω από αυτήν. Δεν είσαι σε θέση να διακρίνεις τις δυνατότητες που έχεις και όλο αυτό μειώνει ολοένα και περισσότερο την αυτοεκτίμηση σου. Δικαιολογείς την απώλεια ταυτότητας με όρους όπως συμβιβασμός, αλλαγή και αγάπη ενώ γνωρίζεις πως μια υγιής σχέση αποτελείται από 2 διαφορετικά και ξεχωριστά άτομα τα οποία δεν θυσιάζουν τον εαυτό τους μόνιμα για να είναι ευτυχισμένο το άλλο άτομο.

 

Το να βγεις από μια τοξική σχέση η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο. Πολλές φορές δεν έχεις την διαύγεια που χρειάζεται για να το καταφέρεις. Για αυτό είναι καλό να αποχωρείς από μια τοξική σχέση μόλις έχεις δει τα πρώτα σημάδια. Γιατί μια τοξική σχέση δεν δημιουργείτε από την μια στιγμή στην άλλη αλλά παίρνει χρόνο. Εάν ευελπιστείς πως η όλη κατάσταση θα αλλάξει μελλοντικά προς το καλύτερο χρειάζεται να γνωρίζεις από τώρα πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Στο τέλος θα καταλήξεις με κατάθλιψη και θα είναι δυσκολότερο να κάνεις το επόμενο βήμα.

Κάνε σήμερα την προκλητική αρχή να τελειώσεις μια τοξική σχέση για να έχεις αύριο την ελευθερία που θέλεις. Εάν η τοξική σχέση είναι μακροχρόνια και  δεν σε αφήνει να ανταποκριθείς πλήρως στην καθημερινότητα σου για μεγάλο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η συμβολή από έναν ειδικό ψυχική υγείας. Μην ξεχνάς πως σε αυτό κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος. Μπορείς να καλέσεις στο 2314 054 306 για να κλείσεις άμεσα μια συνεδρία δίχως οικονομική επιβάρυνση ή να κλείσεις ραντεβού μέσα από το site μας ΕΔΩ.  Μπορείς να μάθεις περισσότερα  για θέματα ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης ακολουθώντας μας στο Facebook, TikTok και Instagram.