fbpx

Γονεϊκή εξουθένωση. Μια παράμετρος της γονεϊκότητας για την οποία έχουν γίνει λίγες έρευνες και πολύ λιγότερο την συζητάμε στις μεταξύ μας σχέσεις. Ενώ έχουμε πολλά δεδομένα για την επαγγελματική εξουθένωση και πως επηρεάζει την ζωή του ατόμου αλλά και της επιχείρησης που εργάζεται για την γονεϊκή εξουθένωση τα δεδομένα είναι πολύ λίγα για να μπορέσουμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Η ανατροφή ενός παιδιού μπορεί να είναι η καλύτερη περίοδος της ζωής ενός ανθρώπου αλλά ταυτόχρονα και η περισσότερο αγχωτική. Ένας ορισμός για την γονεϊκή εξουθένωση είναι όταν υπάρχει έντονη σωματική και ψυχική εξάντληση από την ανατροφή των παιδιών. Όταν ο γονέας έχει παραμελητικές συμπεριφορές προς το παιδί ή έχει ιδέες απόδρασης από την ζωή που ζει τότε βιώνει εξουθένωση και αυτά είναι τα πρώτα σημάδια που δείχνει.

Παράγοντες που επηρεάζουν την  εμφάνιση γονεϊκής εξουθένωσης

Η γονεϊκή εξουθένωση εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει κατάλληλη στήριξη ή έλλειψη στήριξης στον νέο ρόλο του γονέα. Αυτή η στήριξη μπορεί να είναι από τον σύντροφο, την πατρική οικογένεια ή και την κοινωνία. Όταν δεν υπάρχει τότε ο γονέας αισθάνεται έντονο στρες και άγχος στον νέο ρόλο που έχει μπει. Θεωρεί πως θα πρέπει να είναι τέλειος δίχως να γνωρίζει όμως ακόμα το πως θα το πετύχει αυτό. Δίχως όμως την κατάλληλη υποστήριξη αυτή η προσπάθεια που θα καταβάλλει θα τον εξουθενώσει τόσο σωματικά αλλά και ψυχικά. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι οι οικονομικοί πόροι που έχει ο νέος γονέας για να προσφέρει όλα αυτά που θέλει στο παιδί του. Αν οι οικονομικοί πόροι δεν είναι επαρκής αυτομάτως θα δημιουργηθεί έντονο άγχος για την κάλυψη του οικονομικού κενού που προκύπτει. Συνήθως θα βρει δεύτερη δουλειά ή και τρίτη και ως αποτέλεσμα αυτού θα εμφανίσει επαγγελματική εξουθένωση και γονεϊκη ταυτόχρονα. Τελευταίος παράγοντας αλλά εξίσου σημαντικός που βρίσκουμε στην βιβλιογραφία είναι η δυνατότητα του νέου γονέα να μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά αγχωτικές  και στρεσογόνες καταστάσεις.  Εάν ο γονέας έχει καταφέρει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το άγχος του πριν την έλευση του βρέφους τότε είναι λιγότερες οι πιθανότητες να εμφανίσει γονεϊκή εξουθένωση. Είναι σημαντικό για έναν νέο γονέα να έχει καταφέρει να κατακτήσει δεξιότητες που του επιτρέπουν να διαχειρίζεται καταστάσεις που προκαλούν άγχος και στρες.

Σημάδια εκδήλωσης

Το συνηθέστερο σημάδι εκδήλωσης που συναντάμε είναι η συναισθηματική αποστασιοποίηση του γονέα από το παιδί. Ο γονέας βιώνοντας έντονα τόσο σωματική αλλά και ψυχική εξουθένωση αποστασιοποιείται από το παιδί και την ανατροφή του. Σαν αποτέλεσμα αυτού μπορεί να υπάρχει ρήξη στην σχέση τους και να δημιουργηθεί ένα κλίμα αρκετά με φωνές και έντονο θυμό από μέρους του γονέα. Μπορεί να υπάρχει έντονη αμφισβήτηση ως προς την ικανότητα του να είναι γονείς βιώνοντας έντονα συναισθήματα ανεπάρκειας και σύγχυσης.

Σε ακραίες καταστάσεις γονεϊκής εξουθένωσης υπάρχει κακοποίηση του παιδιού, έντονα επικριτική στάση και πρώτα πρώιμα σημάδια κατάθλιψης. Αυτό συναντάται σε περιπτώσεις χρόνιας γονεϊκής εξουθένωσης που ο γονέας δεν έχει ζητήσει την κατάλληλη βοήθεια ή δεν υπήρχε η στήριξη που χρειαζόταν για να ανταπεξέλθει.

Συμψηφίζοντας τα σημάδια εκδήλωσης μπορεί να είναι τόσο σωματικά αλλά και ψυχικά. Διαταράσσουν την σχέση με το παιδί αλλά και με τον σύντροφο και επιδρούν αρνητικά στο μέλλον του παιδιού το οποίο μέχρι την ηλικία των 6 επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα μόνο συναισθηματικά. Εάν ο γονέας δεν βρει την κατάλληλη βοήθεια άμεσα τότε το παιδί θα αντιμετωπίσει στο μέλλον προβλήματα ένταξης και θα είναι συναισθηματικά απόμακρο.

Διαφορές ανάμεσα στους γονείς

Όσον αφορά την εμφάνιση της γονεϊκής εξουθένωσης φαίνεται πως οι γυναίκες την εμφανίζουν συγκριτικά σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άντρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως η κοινωνία θέλει την γυναίκα τέλεια σε όλους τους ρόλους ειδικά σε αυτόν της μητέρας. Αυτή η κοινωνική απαίτηση δημιουργεί περισσότερο άγχος στις γυναίκες και στις προσδοκίες που δημιουργούν. Οι ορμόνες προκαλούν επίσης στις γυναίκες μεγαλύτερη ψυχική εξουθένωση και μπορεί να εμφανίσουν επιλόχειο κατάθλιψη. Οι άντρες εμφανίζουν μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ επαγγελματικής εξουθένωσης και γονεϊκής. Στην προσπάθεια να συμβάλλουν τα μέγιστα με οικονομικούς πόρους αποξενώνονται από την οικογένεια δημιουργώντας μια ρήξη στην επικοινωνία. Η κοινωνική απαίτηση πως ο άντρας και μόνο είναι υπεύθυνος για την οικονομική υποστήριξη της οικογένειας δημιουργεί επίσης ένα αίσθημα πίεσης.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Κάθε αρχή στην ζωή μας είναι δύσκολη. Διότι μας βγάζει από αυτά που γνωρίζουμε ήδη και μας καλεί να κατακτήσουμε νέες δεξιότητες για να ανταπεξέλθουμε. Για τους νέους γονείς η καλύτερη πρόληψη ώστε να μην εμφανίσουν γονεϊκή εξουθένωση είναι να αποκτήσουν όλη εκείνην την γνώση που χρειάζεται ώστε να ανταπεξέλθουν στην ανατροφή του παιδιού. Η καλή επικοινωνία με τον σύντροφο και η στήριξη από την κοινωνία συμβάλλουν στην εύκολη μετάβαση σε αυτόν τον νέο ρόλο. Είναι απαραίτητο να υπάρχει καλή επικοινωνία με τον σύντροφο για να μπορείτε μαζί να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις που θα υπάρξουν. Γιατί το σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν προκλήσεις και είναι σημαντικό να παραδεχτείτε ανοιχτά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε.

Είναι σημαντικό να προσέχετε τον εαυτό σας και να αφιερώνετε χρόνο σε πράγματα που σας γεμίζουν ενέργεια. Κατά αυτόν τον τρόπο έχετε χρόνο ώστε να ξεκουραστείτε και να είστε περισσότερο αποδοτικοί στην συνέχεια. Η σωματική άσκηση έχει αποδειχτεί πως μειώνει τα επίπεδα του άγχους και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. Το να αφιερώνεις χρόνο σε σένα δεν είναι εγωιστικό αλλά είναι απαραίτητο για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις αποτελεσματικά και να χαρείς την ανατροφή του παιδιού.

Εάν η γονεϊκή εξουθένωση έχει εμφανίσει ήδη τα πρώτα σημάδια εκδήλωσης είναι σημαντικό να το αποδεχτείς. Η αποδοχή είναι το σημαντικότερο κομμάτι για να μπορέσεις στην συνέχεια να αναζητήσεις την λύση. Σε αυτήν η επικοινωνία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την πρόκληση που αντιμετωπίζεις. Θα σε βοηθήσει να κατακτήσεις τις δεξιότητες εκείνες που χρειάζεσαι και θα ακούσει όσα σε προβληματίζουν. Θα βρείτε από κοινού λύσεις για να είναι ο ρόλος του γονέα μια εμπειρία λιγότερο αγχωτική και περισσότερο ευχάριστη.

 

Μην ξεχνάς πως ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός. Ο καθένας μας αντιμετωπίζει διαφορετικά τις νέες καταστάσεις στις οποίες εισέρχεται. Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν μας έχει δώσει ένα εγχειρίδιο για το πως να είμαστε <<καλοί γονείς>> και να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που έχει η νέα κατάσταση. Στον ρόλο του γονέα όμως κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος. Μπορούμε να σε βοηθήσουμε να διαχειριστείς το άγχος που βιώνεις μέσα από μια ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑ.

Είμαστε δίπλα σου και θα χαρούμε να μας καλέσεις στο 2314 054 306 ή να κλείσεις μια ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΔΩ.