fbpx

Η διχόνοια βρίσκεται παντού γύρω μας. Έχει καταφέρει να γίνει μια αόρατη παγκόσμια πανδημία διασπώντας τα πάντα στο διάβα της και αφήνοντας πίσω μόνο συντρίμμια, θύματα και νεκρούς. Είναι μια πανδημία που υπάρχει από την αρχή του ανθρώπου και συνεχίζει μέχρι σήμερα διότι τρέφεται από τον φθόνο, την ζήλια και την καχυποψία των ανθρώπων.

Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε ιστορικά πρώτοι σε αυτήν την πανδημία. Μια ακόμα αρνητική πρωτιά που χρειάζεται να αλλάξουμε. Μια πρωτιά η οποία έχει συμβάλει στο να βρισκόμαστε συνεχώς υπό αμφισβήτηση για όλα. Έχει δημιουργήσει εμφύλιους πολέμους, έχει καταστρέψει οικογένειες ενώ τα θύματα της είναι αναρίθμητα. Το τι έχει προκαλέσει η έμφυλη διχόνοια θα μπορούσε να γραφτεί μέσα από πάρα πολλά παραδείγματα τα οποία δεν φτάνει ένα άρθρο για να τα γραφτούν. Θα γίνει παράθεση μόνο 2 παραδειγμάτων για να γίνει αντιληπτό πόσο πίσω μας κρατάει αυτή η διαίρεση. Είναι 2 μελανά σημεία της ιστορίας μας που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της διχόνοιας και είναι άμεσο αποτέλεσμα της.

Εμφύλιος 1823-1825

Μόλις 2 χρόνια από την επανάσταση του 1821 η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν νέο πόλεμο ταυτόχρονα με την επανάσταση κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτήν την φορά δεν έχει να αντιμετωπίσει μια ξένη δύναμη αλλά οι Έλληνες πολεμάνε τους Έλληνες. Η διχόνοια είχε εισχωρήσει και είχε ριζώσει μέσα στην επανάσταση και όπως ήταν αναμενόμενο διέσπασε τους Έλληνες σε 2 στρατόπεδα. Τους ίδιους Έλληνες που 2 χρόνια πριν μέσα από την ομόνοια είχαν ξεκινήσει την επανάσταση και είχαν καταφέρει σημαντικά πλήγματα στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Την περίοδο 1823-1825 Έλληνες σκότωναν Έλληνες και Έλληνες φυλάκιζαν Έλληνες. Σημειώθηκαν φρικτά εγκλήματα όπως βασανισμοί, βιασμοί, δολοφονίες και λεηλασίες. Μια μελανή σελίδα της ιστορίας μας που προήλθε από την διχόνοια και λίγο έλειψε να καταστρέψει την επανάσταση του 1821.

Εμφύλιος 1946-1949

  Η διαίρεση και η διχόνοια έφεραν ακόμα έναν εμφύλιο στην Ελλάδα. Ο εμφύλιος ξεκίνησε μόνο 2 χρόνια μετά την κατοχή. Μόλις αποχώρησαν και οι τελευταίοι Γερμανοί η Ελλάδα μπήκε εκ νέου σε πόλεμο. Έχουν γραφτεί πολλά αναφορικά με τον εμφύλιο 1946-1949 και δεν είμαι ιστορικός για να παραθέσω τα γεγονότα. Το σίγουρο είναι πως αυτός ο εμφύλιος είχε πάνω από 80.000 νεκρούς, βασανισμούς, εξορίες και δολοφονίες. Για άλλη μια φορά είναι η ίδια ιστορία με διαφορετικούς πρωταγωνιστές αλλά με τον ίδιο παράγοντας από πίσω, τον παράγοντα της ΔΙΧΟΝΟΙΑΣ!

2023

  Δυστυχώς η κατάσταση ακόμα και σήμερα εν έτη 2023 δεν φαίνεται να είναι καλύτερη από τότε. Ψάχνουμε και δημιουργούμε συνεχώς καταστάσεις ώστε να μπορούμε να χωριζόμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα. Από τι ομάδα και κόμμα υποστηρίζουμε έως κοινωνικά και εθνικά ζητήματα. Στην πλειοψηφία των διαχωρισμών που υπάρχουν φταίει η άλλη πλευρά που υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός. Η άλλη πλευρά που δεν μπορεί να καταλάβει. Η άλλη πλευρά που είναι εναντίων μας. Η δική μας πλευρά πάντα έχει δίκιο και σχεδόν ποτέ δεν αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί.

  Η διχόνοια σήμερα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα δεινά που περνάμε και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Ενώ όλοι βαθιά μέσα μας θεωρούμε πως είμαστε ένας λαός με αλληλεγγύη, που νοιάζεται για τον συνάνθρωπο οι έρευνες και η πραγματικότητα δείχνουν το άκρως αντίθετο. Σε πρόσφατη έρευνα η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους δείκτες αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην Ευρώπη. Έχουμε επίσης τους χαμηλότερους δείκτες παγκοσμίως αναφορικά με φιλανθρωπική δράση και κοινωνική εργασία. Η πραγματικότητα δείχνει πως είμαστε δύσπιστοι και καχύποπτοι ακόμα και για άτομα της οικογένειας μας.

  Η ζήλια, ο φθόνος και η καχυποψία που δημιουργούνται από την διχόνοια που έχει ριζώσει στην κοινωνία, μας κάνει ολοένα και περισσότερο επιρρεπής σε ψυχικές νόσους. Αυξάνει το στρες και το άγχος που βιώνουμε και μας κάνει ευάλωτους. Κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται μόνο αρνητικά και μυστικά. Να αποβάλλουμε κάθε τι θετικό και να μην αφήνουμε χώρο στην εξέλιξη τόσο σε ατομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Για να καταφέρουμε να αλλάξουμε ριζικά θα χρειαστεί να αποτάξουμε την διχόνοια και να δράσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Όλοι μαζί έχοντας ομόνοια και έναν κοινό στόχο. Το πως θα εξελιχθούμε εμείς αλλά ταυτόχρονα και ο συνάνθρωπος δίπλα μας. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν κοινότητες που θα συμβάλλουν προς αυτήν την επίτευξη της ομόνοιας. Μην ξεχνάς πως είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα γραμμένα. Να αδράξουμε την ευκαιρία και να δημιουργήσουμε ένα μέλλον δίχως διχόνοια αλλά με ομόνοια.