fbpx

Η επίδραση των χρωμάτων στην ψυχολογία του ανθρώπου μελετάτε ολοένα και από περισσότερους ερευνητές. Παρόλο που άλλοι κλάδοι όπως οι διακοσμητές γνώριζαν για την επίδραση των χρωμάτων στην ζωή μας ο κλάδος της ψυχολογίας δεν είχε δώσει την δέουσα σημασία. Ως αποτέλεσμα αυτού να γίνονται συνεχώς νέες έρευνες και να έχει δημιουργηθεί πλέον ένας νέος κλάδος στην ψυχολογία που μελετά μόνο την επίδραση των χρωμάτων. Τα αποτελέσματα τους χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς κλάδους πέραν της ψυχολογίας όπως ο κλάδος της διαφήμισης.  Οι τελευταίες μελέτες μας δείχνουν πως τα χρώματα επιδρούν στο πως αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Αυτή η επίδραση που έχουν στην ζωή μας αλλάζει την ψυχολογική μας κατάσταση αλλά και την φυσική. Γιατί η ψυχολογική και φυσική κατάσταση είναι άμεσα συνδεδεμένες.

Η επίδραση των χρωμάτων στην ψυχολογία είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων. Παρατηρούμε πως αρχαίοι πολιτισμοί γνώριζαν για την επίδραση των χρωμάτων και κάνανε χρήση τους σε θρησκευτικές τελετές. Υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που δείχνουν πως γινόταν χρήση τους και σε θεραπείες διεγείροντας συγκεκριμένα ζωτικά όργανα. Για την καλή κυκλοφορία του αίματος ήταν υπεύθυνο το κόκκινο χρώμα, για την ανακούφιση από το πόνο είχαν το μπλε, και για να διεγείρουν το νευρικό σύστημα είχαν το κίτρινο.

Στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν πως το σύμπαν αποτελούνταν από τέσσερα στοιχεία. Τα τέσσερα στοιχεία ήταν η γη, ο αέρας, η φωτιά και το νερό. Τους είχαν προσδώσει και συγκεκριμένα χρώματα συμβολίζοντας την γη με πράσινο, τον αέρα με κίτρινο, την φωτιά με κόκκινο και το νερό με το γαλάζιο. Πάνω στην θεωρία των τεσσάρων στοιχείων του σύμπαντος ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής Ιπποκράτης υποστήριξε πως το σώμα αποτελείται και αυτό από τέσσερα στοιχεία. Τα ονόμασε χυμούς του ανθρώπινου σώματος και είναι η μέλαινα χολή, το φλέγμα, το αίμα και η ξανθή χολή. Ο συνδυασμός των τεσσάρων στοιχείων του σύμπαντος και των χυμών δίνουν τέσσερις τύπους προσωπικότητας.

Έπειτα από μια σειρά ερευνών και μελετών πάνω στα χρώματα και την επίδραση τους στην ψυχολογία τα αποτελέσματα τα οποία έχουν βρεθεί επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό αυτά που υποστήριζαν οι αρχαίοι πολιτισμοί. Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί να αναλύσουν την επίδραση όχι μόνο των βασικών χρωμάτων αλλά και των παράγωγων που προκύπτουν από τον συνδυασμό των χρωμάτων μεταξύ τους. Παρακάτω θα αναφερθούμε για τα τρία βασικά χρώματα και το λευκό τι σημαίνουν και πως επιδρούν στην ψυχολογία του ανθρώπου.

ΚΟΚΚΙΝΟ

Το κόκκινο θεωρείται ως το χρώμα της δράσης. Οι άνθρωποι που το προτιμούν έχουν έντονη ενεργητικότητα, αυθορμητισμό, φιλοδοξίες και παίρνουν αποφάσεις μεγάλου ρίσκου. Είναι το χρώμα το οποίο έχει συνδεθεί με το πάθος, τον πειρασμό και την αμαρτία. Διεγείρει φόβο την οργή και ενοχλεί τα άτομα τα οποία πάσχουν από ψυχικές διαταραχές. Είναι ένα έντονο χρώμα που χαρίζει δύναμη και διεγείρει αλλά ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει έντονο εκνευρισμό. Στην αρχαία Ελλάδα και στην Αίγυπτο το συναντάμε σε πολλούς ναούς και θρησκευτικές τελετές.

ΚΙΤΡΙΝΟ

Έχει συνδεθεί με τον ήλιο για αυτό προσφέρει ενέργεια και ενεργητικότητα. Είναι το χρώμα το οποίο εντυπωσιάζει και τυφλώνει όπως ακριβώς κάνει και ο ήλιος. Τα άτομα τα οποία προτιμούν το κίτρινο χρώμα στην ζωή τους έχουν πλήρη απελευθέρωση από τα πάθη, ζωντάνια και δυνατό χαρακτήρα. Όσοι όμως το αποφεύγουν επιζητούν να εξηγήσουν όσα συμβαίνουν στην ζωή τους με βάση και λογική και έχει αποδειχτεί πως απογοητεύονται εύκολα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν

ΜΠΛΕ

Προσωπικά είναι το αγαπημένο μου χρώμα. Είναι το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας. Έχει συνδεθεί με την πνευματικότητα του ανθρώπου και την ηρεμία. Οι άνθρωποι οι οποίοι το προτιμούν έχουν τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης, της λογικής και της ψυχραιμίας ως υψηλές αξίες στην ζωή τους. Παρόλο που το μπλε και ειδικά οι ανοιχτές αποχρώσεις του έχει αποδειχτεί πως έχουν θετικές επιδράσεις στην ζωή του ανθρώπου το σκούρο μπλε έχει συνδεθεί με την μελαγχολία.

ΛΕΥΚΟ

Ένα χρώμα το οποίο έχει αγαπηθεί όσο κανένα άλλο διαχρονικά. Συμβολίζει την αγνότητα, την αθωότητα και την μοναδικότητα. Το συναντάμε σε πολλές θρησκευτικές τελετές από τον γάμο έως και τον θάνατο και το πένθος. Οι άνθρωποι που το αποφεύγουν είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα ελαττώματα τους αλλά δεν θέλουν να τα διορθώσουν. Είναι άνθρωποι που θέλουν να ζουν την ζωή τους βασισμένοι στον ρεαλισμό και αρνούνται ό,τι δεν μπορεί να εξηγηθεί από την λογική.

Οι έρευνες μας έχουν δώσει αποτελέσματα για ένα μεγαλύτερο φάσμα χρωμάτων και πως επιδρούν στην ψυχολογική μας κατάσταση. Εκτός από τα βασικά που έχουν αναφερθεί έχουμε αποτελέσματα και για χρώματα όπως το καφέ, το πράσινο, το ροζ, το φούξ, το τιρκουάζ, και το βιολετί. Για τα υπόλοιπα χρώματα θα γίνει ξεχωριστό άρθρο για την ανάλυση τους και τα αποτελέσματα που έχουμε από τον κλάδο της ψυχολογίας. Το σίγουρο είναι πως το χρώμα μας επηρεάζει με τρόπο τέτοιο που πολλές φορές δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα  για θέματα ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης ακολουθώντας μας στο Facebook, TikTok και Instagram.