fbpx

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε κρίνει. Μια φράση που την ακούμε πολύ συχνά στην καθημερινότητα μας αλλά είναι ελάχιστες οι φορές που την βλέπουμε να πραγματοποιείται. Με τα ΜΜΕ, τα social και την πληθώρα άρθρων ο άνθρωπος έχει χάσει την ενσυναίσθηση. Βλέπουμε ολοένα και περισσότερο άρθρα με click bait τίτλους, τίτλους που μοναδικό σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν τον αναγνώστη. Η χρήση του λεξιλογίου είναι πάντα αρνητική και σκοπεύει στο να κάνει προσωπική επίθεση στις καταστάσεις ή στα άτομα που αναφέρονται στα άρθρα. Σε καθημερινή βάση ο άνθρωπος πλέον αυτό που βιώνει, βλέπει, ακούει και διαβάζει είναι μια μίζερη πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που έχει φτάσει η ανθρωπότητα στον βούρκο και δεν έχει παρακάτω. Αυτό όμως συμβάλει στην ψυχοσύνθεση του κάνοντας τον ευάλωτο στο να ξεκινήσει να κρίνει και ο ίδιος με τον ίδιο αρνητικό τρόπο τα όσα θεωρεί πως δεν συνάδουν με την δική του προσωπική άποψη.

Έχει φτάσει η κοινωνία μας να κρίνει τα πάντα μόνο από ένα περιστατικό. Βλέπεις κάποιον στο φανάρι αργεί να ξεκινήσει και κορνάρεις γιατί θεωρείς πως είναι χειρότερος οδηγός από σένα. Βλέπεις έναν συνάνθρωπο σου να μην τρώει κρέας και βρίσκεις δεκάδες τρόπους για να χλευάσεις την διατροφή του. Βλέπεις γονείς να μεγαλώνουν με μια συγκεκριμένη μέθοδο τα παιδιά τους και τους χαρακτηρίζεις ως ακατάλληλους γονείς γιατί η μέθοδος δεν συνάδει με όσα ήδη ξέρεις. Τα παραδείγματα που θα μπορούσα να γράψω η αλήθεια είναι πως είναι χιλιάδες και όλα μέσα από την καθημερινότητα μας. Δεν θέλω όμως να εστιάσω στο πρόβλημα αλλά στο πως θα μπορέσουμε να το λύσουμε για να δούμε την ομορφιά του κόσμου μας.

Το βασικότερο που θέλω να θυμάσαι στο τέλος αυτού του άρθρου είναι πως κανένας άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη δεν είναι εσύ. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει επακριβώς το τι βιώνεις, τα συναισθήματα σου, το ποιος είσαι και το βασικότερο κανείς δεν έχει περπατήσει την ζωή σου με τα δικά σου παπούτσια. Ούτε καν ο ψυχολόγος/πνευματικός/γονέας δεν μπορεί να σε γνωρίζει στο 100% όπως εσύ τον εαυτό σου. Αυτό έχει μαγικό μέσα το οποίο δύσκολα το κατανοείς στην αρχή. Εάν λοιπόν κανείς δεν είναι εσύ και ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός αυτό σημαίνει πως δεν θέλεις και δεν θα παίρνεις προσωπικά τις απόψεις των άλλων!! Ακούγεται δύσκολο αλλά είναι μια απελευθερωτική αλήθεια. Κάθε άνθρωπος εκφράζει την <<άποψη/κριτική>> υπό το πρίσμα των δικών του εμπειριών/πεποιθήσεων/στερεοτύπων κλπ. Είναι όμως καθαρά και μόνο δικιά του άποψη!! Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακούς τις απόψεις αυτές να τις φιλτράρεις και να κρατάς τα στοιχεία αυτά τα οποία θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς. Όλα τα υπόλοιπα απλά στην άκρη χωρίς να τα παίρνεις προσωπικά.

Για να μπορέσεις να το καταφέρεις αυτό θα χρειαστεί να δουλέψεις πολύ με τον εαυτό σου και τα πιστεύω σου. Να δουλέψεις τις ανασφάλειες σου και αυτά που φοβάσαι ή ντρέπεσαι. Γιατί η αλήθεια είναι πως τείνουμε σαν άνθρωποι να παίρνουμε προσωπικά και να πληγωνόμαστε από απόψεις/κριτικές που εμείς πιστεύουμε για τον εαυτό μας πρώτα. Εάν σου πω πως είσαι άσχημος/η ενώ θεωρείς πως είσαι πανέμορφο άτομο δεν θα το πάρεις προσωπικά και δεν θα σε πληγώσει. Από την άλλη εάν αναφερθώ για τον τρόπο που οδηγείς και το πάρεις προσωπικά τότε σίγουρα δεν θεωρείς τον εαυτό σου και τον καλύτερο οδηγό. Στην ουσία εμείς οι ίδιοι επιτρέπουμε άθελα μας να πληγωνόμαστε από τους ανθρώπους γιατί δεν έχουμε δουλέψει με τον εαυτό μας όσο θα θέλαμε ή είχαμε πολύ υψηλές προσδοκίες από τους ανθρώπους.

Την επόμενη φορά πριν κρίνεις κάποιον ή πριν αποφασίσεις να πάρεις προσωπικά μια άποψη/κριτική να θυμάσαι πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ξεχωριστοί. Τα βιώματα του καθενός είναι ιερά και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τα κρίνει. Το ίδιο ισχύει και με τους φόβους, την προσωπική μας ζωή κλπ. Είναι ιερά για σένα και μην αφήνεις κανέναν να προσπαθεί να σου αποδείξει το αντίθετο!!