fbpx

Η κατανόηση και υπέρβαση του φόβου της δημόσιας ομιλίας είναι ζωτικής σημασίας. Η γλωσσοφοβία, ή ο φόβος της δημόσιας ομιλίας, είναι ένας ευρέως διαδεδομένος φόβος. Για πολλούς, η σκέψη να εκφωνήσουν μια ομιλία ή μια παρουσίαση προκαλεί σημαντικό άγχος ή ακόμα και μια πλήρη αντίδραση πανικού. Ενώ αναμένονται κάποια νεύρα, όταν ο συντριπτικός φόβος εμποδίζει τις επαγγελματικές ευκαιρίες και τις προσωπικές εμπειρίες. Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση αυτής της φοβίας μπορεί να ανοίξει πόρτες. Ας δούμε τι είναι αυτό που προκαλεί τον φόβο της δημόσιας ομιλίας και ας εξερευνήσουμε στρατηγικές και τρόπους διαχείρισης αυτού του φόβου.

Πίσω από την αυλαία: Τι τροφοδοτεί τη γλωσσοφοβία;

 • Fight, Flight ή Freeze: Η δημόσια ομιλία πυροδοτεί έναν μηχανισμό άμυνας που έχει σχεδιαστεί για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο. Οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, η αυξημένη αδρεναλίνη και η σωματική ένταση έχουν νόημα όταν συναντάτε ένα αρπακτικό. Ωστόσο, αυτές οι ίδιες αισθήσεις ενισχύουν το άγχος, δημιουργώντας μια αναντιστοιχία σε ένα πλαίσιο δημόσιας ομιλίας.
 • Αρνητικές σκέψεις και εστίαση στον εαυτό: Σκέψεις όπως «Όλοι θα νομίζουν ότι είμαι ηλίθιος» ή «Θα ξεχάσω τα πάντα» γίνονται αδυσώπητοι βασανιστές. Αυτό οδηγεί την αυτοσυνείδηση σε επιζήμια επίπεδα, διαταράσσοντας την αποτελεσματική παράδοση και ενισχύοντας περαιτέρω τον κύκλο του φόβου.
 • Έλλειψη Ελέγχου & Έκθεσης: Η γλωσσοφοβία προκαλεί την αίσθηση της πλήρους έκθεσης με ελάχιστο έλεγχο. Στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να ρυθμίσουμε τις καταστάσεις σε κάποιο βαθμό. Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, ωστόσο, η εστίαση στηρίζεται αποκλειστικά στον ομιλητή και οι αντιδράσεις του κοινού μπορεί να είναι απρόβλεπτες, ενισχύοντας την ευπάθεια.

 

Η γλωσσοφοβία εκτείνεται πέρα από την ήπια ανησυχία. Τα συμπτώματα ποικίλλουν μεμονωμένα ως προς την έντασή τους, αλλά συχνά περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Σωματικά συμπτώματα: Ταχύς καρδιακός παλμός, δύσπνοια, εφίδρωση, τρόμος, ναυτία, ξηροστομία ή αίσθημα λιποθυμίας.
 • Συναισθηματική δυσφορία: Έντονο άγχος, φόβος, τρόμος ή πανικός εβδομάδες ή μέρες πριν από ένα αναμενόμενο γεγονός ομιλίας.
 • Συμπεριφορές Αποφυγής: Αναβλητικότητα στην προετοιμασία για ομιλίες, κλήση σε άρρωστο τις ημέρες παρουσίασης ή μείωση ευκαιριών που συνεπάγονται την ομιλία μπροστά σε άλλους.
 • Γνωστικές διαταραχές: Δυσκολία συγκέντρωσης, εστίαση στην αρνητική ομιλία για τον εαυτό του, αβεβαιότητα ή φόβος μήπως χάσει κανείς τη σκέψη του.

 

Το να ξεπεράσεις έναν βαθιά ριζωμένο φόβο απαιτεί προσπάθεια και αυτοσυμπόνια. Ωστόσο, η συνεχής χρήση διαφόρων στρατηγικών μπορεί σταδιακά να χαλαρώσει τη λαβή της γλωσσοφοβίας:

 • Γνωστική αναδιάρθρωση: Καταπολεμήστε την αρνητική αυτοσυζήτηση. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας προηγούμενες επιτυχίες, οραματιστείτε ένα θετικό σενάριο ομιλίας και αντιμετωπίστε τις σκέψεις κοινωνικής κρίσης μέσα από την υποστήριξη του κοινού.
 • Θεραπεία έκθεσης: Η αντιμετώπιση των φόβων σε ελεγχόμενες αυξήσεις σας απευαισθητοποιεί στο άγχος. Ξεκινήστε μιλώντας σε γνωστές για σας μικρές ομάδες και ανεβείτε αργά τη σκάλα προς μεγαλύτερα και λιγότερο οικεία ακροατήρια. Οι επαγγελματίες θεραπευτές καθοδηγούν την ασφαλή έκθεση σε συνδυασμό με τις δεξιότητες διαχείρισης του άγχους.
 • Τεχνικές χαλάρωσης: Η βαθιά αναπνοή, η επίγνωση και η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση μειώνουν τη φυσιολογική αντίδραση του άγχους. Ενσωματώστε τις ως καθημερινές συνήθειες, κάνοντας τις να τις ανακαλείτε εύκολα σε τεταμένες στιγμές.
 • Η προετοιμασία είναι το κλειδί: Η καλή προετοιμασία γεννά αυτοπεποίθηση. Εξασκηθείτε στην παρουσίαση σας πολύ πέρα από την απλή εξοικείωση. Προβλέψτε πιθανές ερωτήσεις ακροατηρίου και προγραμματίστε τυχόν τεχνικές πτυχές της ομιλίας (εξοπλισμός, διαφάνειες, κ.λπ.).
 • Μετατόπιση εστίασης: Απομακρύνετε την προσοχή σας από τον εαυτό σας και τα άγχη σας. Επικεντρωθείτε στη σημασία του μηνύματός σας και συνδεθείτε με το κοινό σας με οπτική επαφή και τόνο συνομιλίας.

 

Όταν αντιμετωπίζετε μια φοβία, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι και οι επαγγελματικοί πόροι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουμε εκπαιδευτεί ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους θεραπευόμενους μας να διαχειριστούν αποτελεσματικά μια φοβία. Παρακάτω γίνεται αναφορά στο πως μπορεί να σας βοηθήσει μια επαγγελματική προσέγγιση.

 • Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT): Η CBT σας εκπαιδεύει να αντικαθιστάτε μη βοηθητικά μοτίβα σκέψης και να μαθαίνετε δεξιότητες για να αντιμετωπίζετε τις σωματικές αισθήσεις του άγχους.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Μερικές φορές, η βραχυπρόθεσμη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίσει τα οξέα συμπτώματα άγχους, ενώ καθιερώνει δεξιότητες αντιμετώπισης που βασίζονται στη CBT.
 • Ομάδες Υποστήριξης: Η σύνδεση με άλλους που μοιράζονται παρόμοιους αγώνες προάγει την ομαλοποίηση και την επικύρωση, μειώνοντας τις απομονωτικές επιπτώσεις μιας φοβίας.
 • Οπτικοποίηση: Φανταστείτε τον εαυτό σας να κάνετε μια επιτυχημένη παρουσίαση με αυτοπεποίθηση. Εστιάστε έντονα σε θετικά αποτελέσματα και αισθήματα ολοκλήρωσης. Αυτό επανασυνδέει την προσμονή του εγκεφάλου σας.
 • Αγκαλιάστε την ατέλεια: Κανείς δεν περιμένει άψογες παραδόσεις. Επιτρέψτε στον εαυτό σας μικρά λάθη και μην τα αφήσετε να σας εκτροχιάσουν. Το κοινό συνδέεται καλύτερα με την ανάλογη ανθρώπινη φύση παρά με την άκαμπτη τελειότητα.
 • Εκμεταλλευτείτε την Ενέργεια: Αντί να την παλεύετε, χρησιμοποιήστε την έκρηξη αδρεναλίνης για να αυξήσετε το πάθος και τον ενθουσιασμό σας στην παρουσίασή σας.

Σημείωση Ενθάρρυνσης Η αντιμετώπιση της γλωσσοφοβίας δεν αφορά την καταστολή κάθε νευρικότητας. Έχει να κάνει με τη διαχείρισή του, ώστε το αληθινό σας μήνυμα να λάμψει. Με δέσμευση και συνεπή εξάσκηση, θα μετατρέψετε σταδιακά τη σχέση σας με τη δημόσια ομιλία σε σχέση αυξημένης εμπιστοσύνης και αποτελεσματικής επικοινωνίας.

Μην ξεχνάς πως σε αυτό κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος. Μπορείς να καλέσεις στο 2314 054 306 για να κλείσεις άμεσα μια συνεδρία δίχως οικονομική επιβάρυνση ή να κλείσεις ραντεβού μέσα από το site μας ΕΔΩ.  Μπορείς να μάθεις περισσότερα  για θέματα ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης ακολουθώντας μας στο Facebook, TikTok και Instagram.