fbpx

Η ψυχοθεραπεία έχει πολλά ορόσημα.  Η έναρξη της ψυχοθεραπείας είναι ένα αξιέπαινο βήμα προς τη βελτίωση της ψυχικής και συναισθηματικής σου ευεξίας. Ωστόσο, η ιδέα να ανοιχτείς σε έναν ξένο για τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά σου μπορεί να σου φαντάζει εκφοβιστική. Εάν δεν έχεις κάνει ποτέ ξανά ψυχοθεραπεία μπορεί να έχεις πολλές ερωτήσεις αναφορικά με τη διαδικασία. Μέσα από το παρόν άρθρο θα σε βοηθήσω να κατανοήσεις την όλη διαδικασία και να έχεις προετοιμαστεί για την πρώτη σου συνεδρία.

 

Η Πρώτη συνεδρία: Βάζοντας τα θεμέλια

 

Η πρώτη σου ψυχοθεραπευτική συνεδρία έχει έναν σημαντικό σκοπό: Να γνωριστούμε και να χτίσουμε τα θεμέλια για μια ψυχοθεραπευτική σχέση. Θα σας βοηθήσω να ανακαλύψουμε μαζί νέες περιοχές για τον εαυτό σας μέσα από σωστή και τεκμηριωμένη καθοδήγηση. Κατά την πρώτη συνεδρία συμβαίνουν τα ακόλουθα βήματα που θα συμβάλλουν στο να χτιστεί μια ένα λειτουργικό και ασφαλές πλαίσιο:

 

  • Εισαγωγές και πρακτικές: Θα σας εξηγήσω εν συντομία το βιογραφικό και την προσέγγισή μου, συζητώντας το απόρρητο, τη διάρκεια της συνεδρίας, τις αμοιβές και άλλες διατυπώσεις.
  • Γιατί είσαι εδώ;: Θα επικεντρωθούμε στην κατανόηση του τι σε οδήγησε στη θεραπεία. Θα χρειαστεί να μοιραστείς τρέχοντα προβλήματα, γεγονότα ζωής και στόχους που θέλεις να αντιμετωπίσεις. Δεν πειράζει αν δεν τα έχεις όλα τέλεια οργανωμένα!
  • Το ιστορικό σου: Να είστε έτοιμοι να παρέχετε κάποιες βασικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών καταστάσεων, τυχόν προηγούμενων θεραπευτικών εμπειριών και σχετικών πτυχών του οικογενειακού σας ιστορικού.

 

Αυτά ήταν τα 3 ποιο σημαντικά θέματα που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίας. Ενώ αυτή η πρώτη συνεδρία θέτει το σκηνικό, η καρδιά της θεραπείας βρίσκεται στις συνεχιζόμενες συνεδρίες. Αυτά θα ποικίλλουν τις ανάγκες σας. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία που είναι κοινά σε όλες τις συνεχιζόμενες συνεδρίες και είναι τα εξής:

 

Αναφορά των γεγονότων: Μεγάλο μέρος της θεραπείας περιλαμβάνει απλώς να μιλάτε και να εκφράζεται τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας. Μην αισθάνεστε πίεση για να έχετε μια «τέλεια» παρουσίαση. Η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος για να αφήσετε το μυαλό σας να περιπλανηθεί και να αποκαλύψει τις σκέψεις σας.

Εξερευνώντας τις συνδέσεις: Θα σας βοηθήσω να αναγνωρίσετε πρότυπα στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας. Αναμένετε βαθύτερη ανάλυση, συνδέοντας τις προηγούμενες εμπειρίες με τους τρέχοντες αγώνες για μεγαλύτερη διορατικότητα.

Εκμάθηση νέων δεξιοτήτων: Θα μάθετε να εφαρμόζεται πρακτικά εργαλεία για τη συναισθηματική διαχείριση. Από στρατηγικές επικοινωνίας έως τεχνικές διαχείρισης θυμού και ενσυνειδητότητας, η θεραπεία παρέχει δεξιότητες για τη βελτίωση της ζωής σας καθημερινά.

Εργασία για το σπίτι:  Το αγαπημένο μέρος των συνεδριών είναι οι ασκήσεις για το σπίτι. Μεταξύ των συνεδριών θα έχετε μικρές ασκήσεις για επανάληψη στον δικό σας χώρο και χρόνο για να εξασκήσετε την επίγνωση και να εφαρμόσετε όσα έχουμε αναλύσει στην  συνεδρία. Είναι μια απλή πρακτική ώστε να κάνετε την πληροφορία σταδιακά γνώση.

 

Για να επιτευχθεί όμως μια άκρως λειτουργική διαδικασία ψυχοθεραπείας ο θεραπευτής χρειάζεται να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα τα αναγνωρίσετε από την πρώτη συνεδρία. Ένας ικανός και συμπονετικός θεραπευτής δημιουργεί ένα θεμέλιο εμπιστοσύνης και ασφάλειας που ενθαρρύνει την πρόοδο. Δείτε τι μπορείτε να περιμένετε από έναν καλό θεραπευτή:

 

  • Μη επικριτική ακρόαση: Οι θεραπευτές εκπαιδεύονται για να προσφέρουν έναν χώρο όπου μπορείτε να πείτε την αλήθεια σας χωρίς να φοβάστε την κριτική. Η ευαλωτότητα σας θα αντιμετωπιστεί με συμπόνια και κατανόηση.
  • Αμερόληπτοι στοχασμοί: Οι θεραπευτές θα πρέπει να σας βοηθήσουν να δείτε τις καταστάσεις σας από διαφορετικές οπτικές γωνίες, δυνητικά αμφισβητώντας ορισμένα μοτίβα σκέψης και προσφέροντας μια ουδέτερη προοπτική.
  • Ευγενική καθοδήγηση: Οι θεραπευτές δεν θα σας πουν τι να κάνετε στη ζωή σας. Αντίθετα, σας υποστηρίζουν στη λήψη αποφάσεων, φωτίζοντας τις επιλογές, συζητώντας τις συνέπειες και τονίζοντας τις υποκείμενες πεποιθήσεις.
  • Συναισθηματική υποστήριξη: Κατά τη διάρκεια προκλητικών συνεδριών, ο θεραπευτής σας θα είναι εκεί με σταθερή παρουσία, διασφαλίζοντας ότι αισθάνεστε ασφαλείς να επεξεργαστείτε δύσκολα συναισθήματα και προσφέροντας εργαλεία για αυτορρύθμιση.

 

Κλείνοντας το παρόν άρθρο υπάρχουν 3 βασικά πράγματα τα οποία θέλω να θυμάστε πριν την πρώτη σας συνεδρία και κατά την διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας:

  • Η πρόοδος ποικίλλει: Η θεραπεία δεν είναι πάντα μια γραμμική διαδικασία. Να είστε υπομονετικοί, επιτρέψτε τις αναποδιές και εμπιστευτείτε το ταξίδι σας.
  • Είναι ο χώρος και ο χρόνος σας: Είναι η θεραπεία σας! Μη διστάσετε να θέσετε ερωτήσεις, να συζητήσετε ανησυχίες σχετικά με την πρόοδο ή ακόμα και να αλλάξετε θεραπευτή εάν η σχέση δεν είναι η κατάλληλη.
  • Συναισθηματικό Rollercoaster: Η απελευθέρωση ισχυρών συναισθημάτων, από τη λύπη μέχρι τον θυμό και την αγανάκτηση, είναι φυσικό. Αναγνωρίστε αυτά τα συναισθήματα. σηματοδοτούν την έναρξη της θεραπείας.

 

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε το δικό σας μοναδικά μαγικό ταξίδι. Η έναρξη της θεραπείας είναι μια δέσμευση για ανάπτυξη και αλλαγή. Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά είναι μια βαθιά ανταποδοτική εμπειρία. Με ανοιχτό πνεύμα για μάθηση, προθυμία για εξερεύνηση και έναν έμπιστο θεραπευτή ως οδηγό σας, έχετε τη δύναμη να μεταμορφώσετε τη ζωή σας. Θυμηθείτε, το ταξίδι σας στη θεραπεία είναι μοναδικό. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ξεδιπλωθεί με τον δικό σας ρυθμό. Πάρε μια βαθιά ανάσα. Είμαι σίγουρος πως ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟ!!!

Μην ξεχνάς πως σε αυτό κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος. Μπορείς να καλέσεις στο 2314 054 306 για να κλείσεις άμεσα μια συνεδρία δίχως οικονομική επιβάρυνση ή να κλείσεις ραντεβού μέσα από το site μας ΕΔΩ.  Μπορείς να μάθεις περισσότερα  για θέματα ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης ακολουθώντας μας στο Facebook, TikTok και Instagram.