fbpx

Ζούμε σε μια κοινωνία αρκετά επικριτική αναφορικά με την έννοια της αποτυχίας. Κάθε φορά που θα <<αποτύχεις>> θα φροντίσουν να σου δημιουργήσουν αισθήματα ενοχής και κατωτερότητας. Γιατί μας έχουν μάθει να φοβόμαστε την <<αποτυχία>> και να μας τρομάζει η ιδέα πως δεν θα πετύχουμε απευθείας τον σκοπό μας. Μας έχουν διδάξει από μικρή ηλικία πως αποτυχία σημαίνει πως τα παρατάω και πάω σε κάτι άλλο το οποίο είμαι καλύτερο. Οι γονείς αντί να είναι σε θέση να βοηθήσουν το παιδί να ανακαλύψει έναν νέο τρόπο για να πετύχει τον στόχο του πραγματοποιούν αυτοί τον στόχο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό συμβαίνει δίχως να ενημερώσουν το παιδί αναφορικά με την διαδικασία που ακολούθησαν για να πετύχουν τον τελικό στόχο.

Η αλήθεια είναι πως είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ στοιχείο για να ΠΕΤΥΧΕΙΣ!! Χωρίς την αποτυχία δεν μπορεί να υπάρξει μακροχρόνια και σταθερή επιτυχία που θα σε κάνει να είσαι σε θέση να εκτιμήσεις και να απολαύσεις όσα έχεις καταφέρει. Μέσα από αυτήν την πρόκληση μπορείς να διδαχτείς πολύτιμα μαθήματα τα οποία δεν θα μπορέσουν να στα διδάξουν ποτέ οι συνεχόμενες επιτυχίες. Χρειάζεται να επιζητάς την αποτυχία και να είσαι σε θέση να την διαχειριστείς ως ένα μάθημα και όχι ως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο προς την επίτευξη του στόχου σου. Τα διδάγματα που σου προσφέρει είναι πάρα πολλά για να τα συνοψίσουμε σε ένα άρθρο. Παρακάτω θα αναφερθούν 4 βασικά και σημαντικά μαθήματα.

Μαθαίνεις καλύτερα εσένα προσωπικά και επαγγελματικά

Μετά από μια αποτυχία είσαι σε θέση να γνωρίζεις καλύτερα τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τα οποία έχεις σαν άνθρωπος. Αυτή η ανατροφοδότηση σου δίνει την δυνατότητα να έχεις συνειδητά επίγνωση που χρειάζεται να εστιάσεις για να βελτιωθείς. Ποια είναι τα σημεία εκείνα που θα συμβάλλουν προς την επιτυχία σου. Αυτή η εστίαση συμβάλλει ώστε την επόμενη φορά να είσαι συγκεντρωμένος προς την επίτευξη του επιθυμητού στόχου.

Είναι το δυνατότερο κίνητρο για να μπορέσεις να συνεχίσεις

Δεν υπάρχει πιο δυνατό κίνητρο για να κυνηγήσεις τους στόχους σου από μια πρόκληση όπως η αποτυχία.. Έχει την δύναμη να σου δώσει την ώθηση που  χρειάζεσαι για να συνεχίσεις μέχρι να καταφέρεις αυτό το οποίο επιθυμείς. Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη και να σε βγάλει από την αδράνεια είναι αυτό που επιθυμείς να πετύχεις να είναι όντως δικό σου. Γιατί μην ξεχνάς πως μόνο όσα εσύ όντως θέλεις μπορείς να τα πετύχεις.

Αποβάλλει την έπαρση και την αλαζονεία

Οι συνεχόμενες επιτυχίες δημιουργούν ένα αίσθημα έπαρσης και αλαζονείας στον άνθρωπο. Αυτή η αίσθηση πως είμαστε άτρωτοι μετά από μια σειρά επιτυχιών οδηγεί νομοτελειακά σε αρνητικές αλλαγές χαρακτήρα αλλά και συμπεριφοράς. Μέσα από μια αποτυχία γίνεται αντιληπτό πως δεν είμαστε άτρωτοι και είναι απαραίτητο αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας να είμαστε προσγειωμένοι και ταπεινοί. Κατά αυτόν τον τρόπο είμαστε σε θέση να μπορούμε να ελέγχουμε πλήρως τις καταστάσεις γύρω μας.

Αποκτάς νέες δεξιότητες χρήσιμες για το μέλλον σου

Αφού έχεις πάρει την ανατροφοδότηση εισέρχεσαι σε μια διαδικασία αλλαγών και τροποποιήσεων για να είναι η επόμενη διαδικασία όλο και πιο κοντά στον στόχο που έχεις θέσει. Κατά τις αλλαγές αυτές που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσεις αποκτάς νέες δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων, δημιουργική σκέψη, κριτική σκέψη και το σημαντικότερο διαχείριση προκλήσεων. Είσαι πλέον σε θέση να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα που σου προκαλούν οι προκλήσεις και σε μελλοντικές προκλητικές καταστάσεις έχεις εφοδιαστεί με νέες δεξιότητες για την επίλυση τους.

Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι ο δεύτερος
Αποδέξου πως ο δρόμος προς την επιτυχία έχει προκλήσεις

Γίνεται άμεσα αντιληπτό πως αυτό που έχει ονομάσει η κοινωνία <<αποτυχία>> και έχει μια αλλεργία για αυτήν την λέξη είναι ένα βασικό σημείο της ζωής κάθε ανθρώπου που χρειάζεται να περάσει. Η αλήθεια είναι πως τα μαθήματα τα οποία μπορείς να διδαχτείς είναι πολλά παραπάνω από τα προηγούμενα 4 που έχουμε αναφέρει. Για αυτό χρειάζεται να την θεωρούμε <<φίλη>> μας. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να μάθεις μέσα από αυτήν την πρόκληση. Για να μπορέσεις να δεις την αποτυχία ως μάθηση θα χρειαστεί να έχεις καλλιεργήσει μια νοοτροπία ανάπτυξης.

Μια νοοτροπία η οποία συμβάλλει ώστε να μην παρατάς τους στόχους σου στην πρώτη πρόκληση που θα αντιμετωπίσεις αλλά να συνεχίζεις να βρίσκεις νέους τρόπους ως την τελική επίτευξη του. Θεωρώ πως είσαι ένα άτομο το οποίο θέλει να μάθει, να κατακτήσει νέες δεξιότητες και να εξελιχθεί. Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα μπορείς να καλέσεις στο 2314 054 306. Θα έχεις 20 λεπτά ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑ για να συζητήσουμε όσα θέλεις. Μπορείς να κλείσεις και ένα ΔΩΡΕΑΝ ραντεβού ΕΔΩ.