fbpx

Υπάρχουν τα 6 βασικά συναισθήματα σύμφωνα με την θεωρία του ψυχολόγου Paul Eckman που αναπτύχθηκε την δεκαετία του 1970. Πόσο εύκολο όμως είναι να περιγράψουμε ένα συναίσθημα με λέξεις; Να το αναλύσουμε χωρίς να λάβουμε υπόψιν μας το πως μας κάνει να αισθανόμαστε; Η αλήθεια είναι πως όταν μιλάμε για συναισθήματα μπαίνουμε σε μονοπάτια δύσβατα διότι ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το ίδιο ακριβώς συναίσθημα. Σύμφωνα με τον Paul Eckman βιώνονται από όλους τους ανθρώπους και είναι ευτυχία, αηδία, φόβος, έκπληξη και θυμός.

ΕΥΤΥΧΙΑ

Είναι το συναίσθημα που επιζητάμε όλοι να βιώνουμε. Μέσα από όσα κάνουμε επιζητούμε να βιώσουμε χαρά και ευτυχία και είναι για πολλούς η κινητήριος δύναμη για να μπουν στην δράση. Οι τρόποι εκδήλωσης είναι μέσα από το χαμόγελο, μια χαλαρή στάση σώματος κα έντονα ευχάριστη διάθεση. Η ευτυχία συμβάλει στην βελτίωση της ζωής και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως προάγει την ψυχική υγεία. Έχεις αποδειχτεί πως οι άνθρωποι που βιώνουν σταθερά στην ζωή τους στιγμές ευτυχίας έχουν μειωμένο άγχος και υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την ζωή.

ΛΥΠΗ

Η λύπη είναι από τα συναισθήματα που δεν θέλουμε να βιώνουμε στην ζωή μας. Εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους πένθους ή έντονων προκλήσεων. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως είναι ένα αρνητικό συναίσθημα οι ψυχολόγοι θεωρούμε πως είναι μια χρήσιμη αντίδραση αρκεί να μην ξεπερνάει το διάστημα των 6 μηνών. Εάν επιμένει να υπάρχει μετά από τους 6 μήνες μπορεί να εμφανιστεί στην συνέχεια και το πρώτο καταθλιπτικό επεισόδιο. Συνήθως εκφράζεται με κακή διάθεση, κλάμα και απομάκρυνση. Η απομάκρυνση εντείνει το συναίσθημα της λύπης και δημιουργεί θλίψη που μας βυθίζει σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων.

ΑΗΔΙΑ

Ο εγκέφαλος είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να στέλνει σήματα και αισθανόμαστε αηδία για κάτι που μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η αηδία λειτουργεί ως ένας μηχανισμός άμυνας και επιβίωσης. Όταν βιώνουμε αηδία συνήθως εμφανίζονται συμπτώματα αυξημένου καρδιακού ρυθμού, ναυτίας και έντασης. Δεν είναι απαραίτητο το ερέθισμα που θα μας προκαλέσει αυτό το συναίσθημα να είναι πραγματικό. Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες έχουν εστιάσει να ερευνήσουν γιατί νιώθουμε αηδία για πράξεις άλλων ανθρώπων που δεν συμβαδίζουν με τις δικές μας πράξεις. Αυτό το συναίσθημα έχει ονομαστεί ως <<κοινωνική αηδία>>.

ΦΟΒΟΣ

Όπως και η αηδία λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας. Αισθανόμαστε φόβο όταν νιώθουμε πως απειλούμαστε σωματικά ή και ψυχικά. Ο φόβος προετοιμάζει το σώμα μας για να εισέλθει σε κατάσταση <<πάλης-φυγής>>. Σωματικά εμφανίζεται με έντονη ακανόνιστη αναπνοή και αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Το σώμα μας εισέρχεται σε μια κατάσταση για την αντιμετώπιση ή την αποφυγή του κινδύνου για αυτό υπάρχει περισσότερη ανδρεναλίνη στο αίμα. Μπορεί να προκαλέσει μικρής χρονικής διάρκειας παράλυση.

ΕΚΠΛΗΞΗ

Είναι το συναίσθημα που έρχεται ως αποτέλεσμα ενός απροσδόκητου γεγονότος. Όταν το βιώνουμε ασυνείδητα ή και συνειδητά υπάρχει έντονα το στοιχείο της απογοήτευσης που δεν καταφέραμε να το προβλέψουμε. Στο επόμενο στάδιο καλούμαστε να δούμε και να αναλύσουμε εάν αυτό το απροσδόκητο γεγονός είναι θετικό ή αρνητικό. Σε αυτό το στάδιο πάλι εισερχόμαστε σε διαδικασία <<πάλης-φυγής>>  για αυτό παρατηρείται να υπάρχει αύξηση της ανδρεναλίνης στο αίμα και επιβράδυνση του χρόνου. Ανάλογα με την αξιολόγηση που έχουμε κάνει δίνουμε και το ανάλογο πρόσημο στο συναίσθημα της έκπληξης το οποίο μπορεί να είναι θετικό, αρνητικό ακόμα και ουδέτερο.

ΘΥΜΟΣ

Ένα συναίσθημα που θέλουμε να το βιώνουμε στο λιγότερο δυνατό βαθμό στην ζωή μας. Προκαλείται έπειτα από έντονη απογοήτευση ή και προδοσία. Προκαλεί έντονο πρόβλημα όταν βιώνεται διότι δεν αφήνει περιθώρια να λειτουργήσει η λογική μιας και το σώμα μπαίνει αυτομάτως σε διαδικασία δράσης. Ένας μη ελεγχόμενος θυμός μπορεί να οδηγήσει σε μη επιθυμητές και κατακριτέες πράξεις βίας και κακοποίησης.. Χρειάζεται να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τον θυμό μας και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα που μας προκαλεί.

Όπως σε όλες τις θεωρίες στον κλάδο της ψυχολογίας έτσι και εδώ υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες αναφορικά με τον αριθμό των βασικών συναισθημάτων αλλά και την ιεράρχηση τους. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται έντονα στην επιστήμη της ψυχολογίας με απώτερο σκοπό να μπορούμε να βγάζουμε περισσότερα αποτελέσματα αναφορικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η θεωρία του Eckman είναι η περισσότερη γνωστή συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Πάνω σε αυτήν την θεωρία βασίστηκε ο ψυχολόγος Robert Plutchick και έπειτα από χρόνια ερευνών δημιούργησε τον τροχό των συναισθημάτων που έχει 8 βασικά συναισθήματα. Το άρθρο θα μπορείτε να το βρείτε στις 30/01/2023 ΕΔΩ. Ο τροχός των συναισθημάτων είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να κατανοήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τα συναισθήματα μας.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα συναισθήματα; Θέλεις να είσαι σε θέση να διαχειρίζεσαι τον θυμό σου; Να είσαι σε θέση να μην αφήνεις μόνο τα συναισθήματα να σε καθοδηγούν; Εάν απάντησες ΝΑΙ τότε κάλεσε στο 2314 054 306 για μια ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 20 λεπτών ή κλείσε την ΕΔΩ.  Μπορείς να μάθεις περισσότερα  για θέματα ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης ακολουθώντας μας στο Facebook, TikTok και Instagram.