fbpx

Το συναίσθημα της ζήλιας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η φυλακή του εαυτού μας. Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα το οποίο σε κρατάει δέσμιο και δεν σε αφήνει να εξελιχθείς περαιτέρω. Έχει την δύναμη να σου προκαλέσει μόνιμα και ανυπέρβλητα προβλήματα στην καθημερινότητα σου ενώ έχει συνδεθεί λάθος μόνο με τον ερωτικό τομέα. Διότι το συναίσθημα της ζήλιας το συναντάμε σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής και ειδικά όσον αφορά την προσωπική ανάπτυξη.

Σαν συναίσθημα συνήθως εμφανίζεται όταν βλέπουμε πως κάποιος άλλος άνθρωπος έχει καταφέρει κάτι το οποίο θα θέλαμε εμείς οι ίδιοι τόσο πολύ να έχουμε καταφέρει αλλά δεν το έχουμε κάνει ακόμα ή φοβόμαστε πως δεν θα το καταφέρουμε ποτέ. Μπορεί να φαίνεται πολύ απλό και να φαντάζει υγιές αλλά τα αίτια πίσω από αυτό το συναίσθημα είναι πολύ βαθύτερα και έχουν να κάνουν με την αυτοεκτίμηση και την αυτοαμφισβήτηση. Μόλις εμφανίζεται το συναίσθημα αυτό αυτομάτως έχουμε την βαθιά πεποίθηση πως εμείς είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων για αυτό δεν έχουμε καταφέρει να κατακτήσουμε ακόμα αυτό που κάποιος άλλος το έκανε.

Με την έξαρση των social media η ζήλια ολοένα δείχνει πως αυξάνεται.

Ολοένα και περισσότερο οι άνθρωποι νιώθουν μειονεκτικά σε όσα έχουν καταφέρει και σε όσα είναι. Αυτή η σύγκριση που ευδοκιμεί μέσα στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι τροφή για το συναίσθημα της ζήλιας. Ως αποτέλεσμα αυτού βλέπουμε ολοένα και περισσότερο σχόλια υποτιμητικά, υβριστικά και απαξίωσης για αθλητές, τραγουδιστές, ηθοποιούς και ανθρώπους που δείχνουν όσα έχουν καταφέρει. Τα σχόλια αυτά είναι φυσικό επακόλουθο της ζήλιας. Γιατί όταν οι άνθρωποι ζηλεύουν έχουν την τάση να υποτιμούν τα όσα έχει καταφέρει κάποιος για να αισθάνονται ασφαλής με τον εαυτό τους, παρόλο που θα ήθελαν και οι ίδιοι αυτήν την επιτυχία.

Παρόλο που η ζήλια θεωρείται ως μια φυσική αντίδραση και ένα είδος αυτοπροστασία όταν υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ζωή μας και για εξαιρετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα γίνεται παθολογική. Γίνεται τοξική τόσο για το άτομο που την βιώνει αλλά και για όσους συναναστρέφεται. Η αυτοεκτίμηση γίνεται ολοένα και λιγότερη και στο τέλος το άτομο καταλήγει να είναι μόνο του. Για αυτό είναι απαραίτητο να μπορούμε να διαχειριζόμαστε το συναίσθημα της ζήλιας. Να είμαστε σε θέση να το αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε πως επιδρά σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους διαχείρισης αλλά και βελτίωσης της αυτοεκτίμησης.

  1. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου

Όταν μπαίνουμε στην διαδικασία να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με ανθρώπους που έχουν καταφέρει όσα θέλουμε αυτό τροφοδοτεί το συναίσθημα της ζήλιας. Μπαίνουμε σε μια αμυντική στάση και υπονομεύουμε τα όσα έχουν καταφέρει. Μπορεί να γίνουμε επικριτική και να αισθανόμαστε μια μόνιμη ένταση. Θα μπορούσαμε όλο αυτό να το δούμε από μια άλλη διαφορετική οπτική. Να δούμε τι έκανε κάποιος για να έχει όσα θέλουμε και να ακολουθήσουμε τα βήματα του αντί να ζηλεύουμε. Είναι στο χέρι μας πως θέλουμε να δούμε την κατάσταση.

  1. Αποδοχή

Το κυριότερο βήμα της διαχείρισης είναι αυτό της αποδοχής. Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχτείς πως βιώνεις ζήλια για να μπορέσεις στην συνέχεια να το διαχειριστείς και να δεις πως σε επηρεάζει σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Εάν δεν καταφέρεις να το αποδεχτείς σημαίνει πως θα βρίσκεσαι συνεχώς σε μια άρνηση όσον αφορά την ύπαρξη της.

  1. Συγχαρείτε τους άλλους για την επιτυχία τους

Όταν οι άλλοι θα αναφέρουν τις επιτυχίες τους μπορείτε να τους συγχαρείτε και να χαρείτε και εσείς με την ευτυχία τους. Μην αφήνετε το συναίσθημα της ζήλιας να κυριαρχήσει εκείνη την στιγμή. Μπορεί να είναι άβολο για σας να πείτε συγχαρητήρια σε κάποιον για ένα επίτευγμα που θα θέλατε και εσείς αλλά είναι σημαντικό να το εφαρμόσετε ως μέρος μια συνήθειας της ζωής σας. Γιατί και στις δικές σας επιτυχίες θα θέλατε να ακούσετε συγχαρητήρια.

  1. Δες τα βαθύτερα συναισθήματα

Πίσω από το συναίσθημα της ζήλιας υπάρχουν βαθύτερα συναισθήματα που την προκαλούν. Μπορεί να είναι πόνος, ενοχή, θυμός ή και πίεση. Σίγουρα όμως θα χρειαστεί να δεις πως αισθάνεσαι εκείνη την στιγμή που βιώνεις ζήλια. Ποιο είναι το πρώτο συναίσθημα που παρατηρείς να συνυπάρχει ταυτόχρονα. Δες ποιο είναι το συναίσθημα αυτό που τροφοδοτεί την ζήλια για να μπορέσεις να το διαχειριστείς ή και να το επιλύσεις.

Να θυμάσαι πως η ζήλια πάντα θα είναι ένα συναίσθημα που θα σε φέρνει σε δύσκολη θέση. Είναι απαραίτητο να την διαχειριστείς άμεσα για να μπορέσεις να την χρησιμοποιήσεις ως πυξίδα. Γιατί η ζήλια μας δείχνει τι είναι σημαντικό για εμάς εκείνη την στιγμή και που χρειάζεται να εστιάζουμε.

Εάν αισθάνεσαι πως δεν μπορείς εύκολα το συναίσθημα αυτό είμαστε εδώ για σε βοηθήσουμε. Μπορείς να μας καλέσεις στο 2314 054 306 για μια ΔΩΡΕΑΝ συνεδρία  ή να κλείσεις ραντεβού ΕΔΩ μέσα από το site μας.